Sairaala Nova ja OneMed kirivät potilasturvallisuuden kärkeen uudenlaisella kokonaishankinnalla

Kun maahan rakennetaan aivan uusi sairaala, on sen potilasseurantateknologiakin mahdollista ajatella uusiksi. OneMed loi yhdessä Sairaala Novan kanssa uudenlaisen kumppanuussopimuksen, jonka ansiosta potilastiedon seuranta on turvallisesti aukotonta – tulevaisuudessa myös kotiutuksen jälkeen.

Kun potilas siirtyy Jyväskylässä tammikuussa 2021 avatussa Sairaala Novassa vaikkapa ensiavusta kuvantamiseen, kulkevat hänen tietonsa langattomasti vaiheesta toiseen. Enovacom-laiteintegraatioalusta kerää valmistajariippumatonta potilastietoa määritellyistä lääkintälaitteista ja siirtää ne yhtä polkua pitkin potilastietojärjestelmään. Henkilökunnalla on näin yhdessä järjestelmässä kaikki potilaasta kerätty tieto – katkeamattomana koko hoitopolulta. Alusta asti rakennettu uusi sairaala mahdollisti innovatiivisen kokonaishankinnan OneMediltä.

Kymmenvuotinen kumppanuussopimus on laajuudessaan ja mallissaan Suomen ensimmäinen. Se on sairaalan uudenlaisen vaikuttavuusperusteisen hankintamallin tulos.

 • Sopimus kattaa Sairaala Novan potilasvalvonnan, anestesiakoneet ja tehoventilaattorit sekä ruiskupumput että infuusioautomaatit ja näihin liittyvät tarvikkeet ja integraatioratkaisut, kertoo OneMedin toimitusjohtaja Markus Henriksson.- Keskitetty hankinta tarkoittaa sairaalalle laitteiden aiempaa parempaa yhteensopivuutta ja potilasturvallisuutta. Kokonaisratkaisulla ja siihen liittyvällä automaattisella tiedonvälityksellä tehostetaan potilaan hoitopolkua. Ajantasainen potilaaseen liittyvä tieto on saatavilla myös mobiilisti.

 

Ei yksittäisiä purkkeja vaan ratkaisukeskeinen kumppanuus

 • Uudenlaisen hankinnan lähtökohtana oli kokonaisratkaisu yhdeltä toimittajalta, kertoo Sairaala Novan projektijohtaja Mikko Jylhä. - Hankintapyynnöissä ei kysytty ainoastaan laitteita. Yksittäisten purkkien kilpailutuksen sijaan tämä oli potilasvalvontaratkaisun kilpailutus.

   

 • Tapamme hankkia kokonaisuus tähtäsi myös jatkuvan kehitysyhteistyön malliin kumppanin kanssa. Innovatiivinen hankinta ja kumppanuus pitävät sisällään paljon hyötyjä myös IT-asiantuntijoillemme. Sopimukseen kuuluu luonnollisesti keskitetty huolto, Jylhä jatkaa.

Keskitetyn hankinnan ja järjestelmäintegrointien seurauksena kaikkien lääkintälaitteiden mittausparametrit voidaan liittää potilastunnisteeseen. Tämän jälkeen hoitohenkilökunta pääsee verkon yli hyödyntämään yhdessä järjestelmässä olevia mittausparametreja koko potilaan sairaalassaolon ajan.

Kattava kumppanuus tarkoittaa, että potilaisiin liittyvä tunnistejärjestelmä on yhtenäinen ja sairaalan henkilökunnalla on yhteneväiset laitteet ja käyttöliittymät. Hoitoprosesseista jäävät nyt pois erilliset kirjaamiset ja erilliset mittauslaitteet.

 • Ennen laitehankintoja ei ollut keskitetty minnekään. Yksiköt omistivat laitteensa, kertoo pitkällä laitehankinnan kokemuksella Sairaala Novan anestesiaylilääkäri Esa Elomaa. - Nyt laitteet siirtyvät keskitetysti lääkintähuollon omistukseen. Ne pysyvät samoissa käsissä.

 

Keskiössä innovaatiot ja jatkuva kehitys

Jyväskylän sairaanhoitopiirissä oli innovatiivinen näkemys ratkaisukeskeisestä hankintamallista. OneMed kokosi sopimukseen usean laitevalmistajan – Drägerin, Welch Allyn:n ja Fresenius Kabin sekä Enovacom laiteintegraatioalustan – kokonaisuuden, joka vastasi sairaalan asettamiin tarpeisiin.

 • Meitä kiinnosti se, miten parametrit saadaan irti laitteista ja voidaan lähettää eteenpäin käyttäjälle helposti, jatkuvasti ja kätevästi kautta koko linjan, kertoo Elomaa. 

Sairaala_Nova_Esa_Elomaa

 

OneMedin ja Novan kumppanuussopimus tähtää jatkuvaan kehitykseen; se sisältää laitteiden ylläpidon ja jatkuvan laitteista saadun tiedon analysoinnin kehittämisen. Laitevalmistaja Dräger on ottanut Sairaala Novan kehitysyhteistyökumppaniksi: se innovoi asiakkaan kokemusten ja tarpeiden pohjalta jatkuvasti uusia ratkaisuja esimerkiksi hengityskoneiden, monitoreiden ja tiedonhallinnan ympäriltä.

 • OneMed oli ainoa yritys, jolla oli vakuuttava näkemys siitä, miten potilastunniste ja laiteintegraatiot saadaan toimimaan kuten halusimme, anestesiaylilääkäri Elomaa kertoo. - Nykyinen IT:n ja verkkoinfran hyödyntäminen sairaaloissa on melko alkeellista. Novassa nämä on tehty yhteen laiteintegraatioalustaan, jota on järkevämpi hallita. Sama monitori kulkee mukana, menipä potilas mille osastolle tahansa. Vaatihan tämä toki paljon integrointia ja IT:n soveltamista, mutta data todellakin seuraa ensi kertaa laitteiden mukana ja virheiden mahdollisuus pienenee.

  Kumppanuus sisälsi myös sairaalan henkilökunnan koulutuksen potilasseuranta- ja IT-järjestelmiin. OneMed koulutti potilasvalvonnan monitorien, hengityskoneiden ja infuusiolaitteiden sekä IT-järjestelmien käyttäjät.

 • On uskomatonta, että olemme jo kouluttaneet lähemmäs kaksi tuhatta ammattilaista korona-aikana. Yhteistyö sairaalan kanssa pandemian vaativassa ympäristössä on ollut upeaa, kertoo OneMedin myyntipäällikkö Anne Vartiainen.

 

Ihan erilainen hankintaprosessi

 • Malli tuo hankintaprosessiin selkeät säästöt niin henkilöresursoinnissa kuin paketin kokonaishinnassa. Toteutus ja käyttöönotto näin laajassa projektissa yhden toimittajan tekemänä säästää sairaalan henkilöresursseja.

 • Malli vaati valmisteluvaiheessa osapuolilta paljon, mutta säästää kokonaishinnassa ja toteutusvaiheen työmäärässä merkittävästi. Idea kokonaisratkaisun hakemiseen Novaan syntyi yhdessä käyttäjäkunnan kanssa. Tarjouspyyntöluonnokset ovat olleet kommenttikierroksella, joka oli avoin vuoropuhelu kaikkien toimittajien kesken. OneMed oli erinomaisesti valmistautunut neuvotteluihin, kuvaa Novan hankintakoordinaattori Pekka Nykänen.

 

Pian myös kotihoitoon

 • Lähitulevaisuudessa lääkäri näkee jatkumona järjestelmästään myös kotiutetun potilaan tiedot. Nykyisin ainoa keino kuulla potilaan voinnista on soittaa hänelle.

 • Trendi on, että kaikki haluavat toimenpiteen jälkeen pian kotiin. Olemme asettaneet Sairaala Novan kanssa seuraavaksi tavoitteeksemme kotihoidon integraation sairaalan potilasjärjestelmään, valottaa OneMedin Anne Vartiainen tulevaisuuden näkymiä.

Uudessa sairaalassa lähes kaikki potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita. Potilasseuranta hoituu uuden järjestelmän ansiosta erillisiin huoneisiin helposti ja turvallisesti muun muassa älykkäiden hälytysten etäseurannan ansiosta.

Tulevaisuudessa yhteen laiteintegraatioalustaan kertynyt tieto tuo myös arvokkaan mahdollisuuden tekoälyn hyödyntämiseen potilaan elämänlaadun ja hoitotulosten parantamiseksi. Esimerkiksi kotiutetun leikkauspotilaan monitoroinnissa havaittu alkava tulehdus mahdollistaa hoidon nopean aloittamisen.

OneMed on Euroopan johtavia kumppaneita terveydenhoidon sektorilla. Se tarjoaa suomalaiseen terveydenhuoltoon lisäarvoa tuottavia palveluita sekä kaikki terveydenhoitoon tarvittavat tuotteet ja laitteet alan johtavilta valmistajilta.

Lisää uutisia